Akkerbouw

Nieuws 427 x bekeken

China mikt op Oekraiense mais

Peking/Kiev - China probeert in Oekraine een nieuwe, goedkopere markt voor mais aan te boren. Op dit moment haalt het land zijn mais nog voornamelijk uit de Verenigde Staten. China en Oekraine zijn inmiddels in gesprek om Oekraine met mais markttoegang tot China te geven. Dit meldt Oleg Bakhmatyuk, voorzitter van Ukrlandfarming Plc, het grootste agro-industriële bedrijf in Oekraine en ook deelnemer van een handelsdelegatie in China.

Volgens Bakhmatyuk zijn beide landen druk in de weer om de banden aan te halen. Een traject dat met andere producten al eerder is gestart. In 2011 bedroeg de totale handel tussen beide landen omgerekend €8,8 miljard. Dat was al fors meer dan beoogd. Die handel moet nu verder gaan toenemen, met de landbouw als belangrijkste factor.

China importeert jaarlijks steeds meer mais. In 2011 voerde het land nog 1,75 miljoen ton in, maar in de eerste vijf maanden van dit jaar was dat al 1,88 miljoen ton. Dit jaar wordt ook een totaal van 3 tot 4 miljoen ton verwacht. Dat komt dus voornamelijk uit de VS. China is daarmee behoorlijk afhankelijk.
De Oekraiense mais is volgens Ukrlandfarming Plc voor China ook interessant vanwege de gunstige prijs en de relatief lage importkosten. China stelt daar ook iets tegenover. Zo zal het land Oekraine voorzien van zaden en landbouwmachines.

Of registreer je om te kunnen reageren.