Akkerbouw

Nieuws 640 x bekeken

Bunge rekent op herstel suikermarkt

White Plains – Bunge verwacht dat de suiker- en bio-ethanolactiviteiten na een slecht halfjaar een sterke comeback zulllen maken. De divisie die suiker en bio-ethanol maakt, heeft in het eerste halfjaar een verlies geboekt van 61 miljoen dollar (49,8 miljoen euro).

Regen in Brazilië leidde tot vertraging bij boeren, maar Bunge ligt nu op schema het areaal suikerriet uit te breiden naar 70.000 hectare. Bunge verwacht tussen de 17 en 18 miljoen ton suikerriet te 'crushen'.

Bunge zag in het eerste halfjaar de omzet toenemen van 26,6 miljard naar 28,5 miljard dollar (23,3 miljard euro). De winst af van 548 naar 366 miljoen dollar (299 miljoen euro). De kunstmestdivisie boekte vorig jaar een klein verlies maar komt nu uit op een forse 75 miljoen dollar (61,2 miljoen euro) in de min. Prijzen stonden onder druk wat leidde tot afwaarderingen van de voorraad. De vraag naar kunstmest neemt het komende halfjaar volgens de Amerikaanse onderneming toe, omdat hoge prijzen voor graan en soja zullen leiden tot forse areaaluitbreidingen in Zuid-Amerika.

De Agribusiness-divisie die onder meer granen en oliezaden verhandelt en verwerkt zag de winst toenemen van 557 naar 583 miljoen dollar (475 miljoen euro). Een goed deel van de toename is toe te schrijven aan de verkoop van een belang in een joint-venture voor de verwerking van oliezaden. Het leverde Bunge eenmalig 37 miljoen dollar (30 miljoen euro) op. Bunge spreekt van een gezonde export vanuit Zuid-Amerika en dan vooral Brazilië en profiteert van het in gebruik nemen van een nieuwe haventerminal in Oekraïne.

Waar Bunge vertrouwt op een comeback voor de suikeractiviteiten en kunstmestdivisie, zijn prestaties bij de grotere Agribusiness-divisie volgens het bedrijf minder voorspelbaar. Hoge prijzen voor graan en soja kunnen leiden tot terughoudendheid in de handel. Tegelijkertijd denkt het bedrijf dat in tijden van krapte op de markt juist de grote agriconcerns met hun wereldwijde netwerken en opslagfaciliteiten door importeurs worden ingeschakeld. Bunge behoort tot de zogeheten ABCD-groep van dominante graanhandelsbedrijven: ADM, Bunge, Cargill en (Louis) Dreyfus.

Topman Alberto Weisser zegt te begrijpen dat lage mais en sojavoorraden in combinatie met misoogsten in Noord-Amerika leiden tot zorgen over de wereldvoedselvoorziening. Weisser wijst er echter op dat voor tarwe en rijst, belangrijke hoofdbestanddelen van maaltijden, de voorraad op een meer comfortabel niveau ligt.

Of registreer je om te kunnen reageren.