Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

Buitenlandse soja-organisaties lobbyen bij EU

Brussel – De International Soy Growers Alliance (ISGA) heeft een direct overleg gehad met een serie EU-officials over het toelatingsbeleid voor transgene gewassen.

ISGA beargumenteert dat de Europese Unie slechts kan voorzien in 2 procent van zijn plantaardige eiwitbehoefte. Hierdoor is de EU bijzonder afhankelijk van import uit landen waar transgene teelt zich snel verspreid. Dat meldt persbureau Agra Europe. De ISGA vertegenwoordigt boeren uit de Verenigde Staten, Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay. De vice-voorzitter van de Amerikaanse organisatie bij de ISGA, Bob Metz, sprak tegenover Agra Europe van een “zeer belangrijke ontmoeting.”

Laatste reacties

 • agratax2

  Mijn idee over transgene is, zolang niet zeker is wat de gevaren zijn op lange termijn, NIET toestaan. Dat Brazilië dan met zijn transgene soja blijft zitten is hun eigen schuld, hadden ze de aanbiedingen van Monsanto maar niet moeten aanvaarden. Moeten wij in Europa hun probleem oplossen. No way zou ik zeggen.

 • palmkes55

  agratax: u bent hypocriet: deze techniek wordt oa. gebruikt om bacteriën insulint u nog nooit iets e te laten producern voor diabetici. Dat vinden we wel kunnen, want gunstig voor de gezondheid. Een identieke techniek toepast op voedsel vind u gevaarlijk...
  Bovendien: ondertussen eet men wereldwijd al meer dan tien jaar transgene gewassen, zonder probleem. Ik daag u trouwens uit om aan te tonen dat u nog nooit dergelijk voedsel hebt gegeten. Inderdaad ook u...

 • palmkes55

  eerste deel was wat verkeerd: er moet staan: deze techniek wordt oa.gebruikt om bacterien insuline te laten produceren voor diabetici.

 • rik.hidding1

  Dit jaar heb ik een proef staan van 3 hectare biologische gecertificeerde soja op mijn bedrijf in Polen.
  Ik denk dat het europese vasteland prima een gedeelte van zijn eigen soja behoefte kan invullen. In de Oekraine staat inmiddels al 1,5 milj hectare. Het EU subsidiesysteem (goed of slecht even geen oordeel) kan hier een prima stimulans in geven. Dit geeft ons ook wat stemrecht over div. Ontwikkelingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.