Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Bruto-opbrengst Première bijna kwart lager

Doetinchem – De bruto-opbrengst van vroege en halfvroege aardappelen ligt voor de Première 22 procent lager dan het gemiddelde van de laatste 5 jaar.

Dat blijkt volgens het Belgische PCA uit kwaliteitsmetingen op acht percelen.

De gemiddelde plantdatum – 29 maart – ligt een dag later dan meerjarig gemiddelde. Vorig jaar kon er ongeveer tien dagen eerder geplant worden door het warme en droge voorjaar. Dit jaar was de lente juist kouder en natter, met een tragere opkomst en groei van de aardappelen tot gevolg. Op de acht percelen met Première bleek een gemiddelde bruto-opbrengst van 22 ton per hectare na 88 groeidagen. Het 5-jarig gemiddelde ligt op 28 ton. Alleen in 2010 was de opbrengst lager, meldde PCA. Ook het onderwatergewicht van de aardappelen ligt onder het gemiddelde.

Michiel Saatink

Laatste reacties

  • martens02120

    goed voor de prijzen?

  • scaniav8

    het hangt ook af hoe lang de fabrieken oude aardappelen kunnen verwerken

Of registreer je om te kunnen reageren.