Akkerbouw

Nieuws

België oogst meer wintergraan en bieten, minder mais

Brussel – Belgische boeren oogsten per hectare net zoveel of iets meer wintergranen als in de voorbije jaren. De opbrengstramingen voor mais liggen 5 procent lager. De opbrengsten van suikerbieten komen 2 tot 3 procent hoger uit.

Dat melden de Universiteit van Luik en de Vlaamse en Waalse onderzoeksinstellingen CRA-W en VITO in een gezamenlijke meteorologische analyse.

De groei van wintergranen ligt in België goed op schema, maar op veel percelen speelt legering de teelt parten, aldus de organisaties. Ze rekenen op een gemiddelde opbrengst van 7,8 ton per hectare voor wintertarwe en 7,4 ton per hectare voor wintergerst. De oogst lijkt het laagst in de Hoge Ardennen.

De overvloedige regenval in april en begin mei maakte dat op 9 mei nog maar 10 procent van het maisareaal was ingezaaid. In 2011 lag het percentage op 95 procent. Het weer was daarnaast relatief koud. In april steeg de nachttemperatuur slechts drie maal tot boven de 6 graden. De mais is niet gelijkmatig en laat opgekomen. Omdat juni nog altijd minder dan gemiddelde temperaturen opleverde is de achterstand niet ingehaald.

De suikerbieten werden wel vroeg ingezaaid maar later geremd door de koude. Meer warme temperaturen maar vooral een hoge bodemvochtigheid hebben de groei wel gestimuleerd. Veel velden waren door overvloedige regenval moeilijk toegankelijk voor bewerking, terwijl de regen in Waals-Brabant, Henegouwen, Namen, Luik en de provincie Luxemburg tot schade heeft geleid.

Het planten van aardappelen vond vrij lang plaats van 10 april tot begin mei in de Ardennen en de Jurastreek. Veel percelen hebben last van meeldauw. De oogstramingen lopen uiteen.

Of registreer je om te kunnen reageren.