Akkerbouw

Nieuws 1495 x bekeken

Argentijnse boeren zaaien minder tarwe

Buenos Aires – Boeren in Argentinië zaaien een 22 procent kleiner areaal tarwe in dan vorig seizoen. Dat meldt de graanbeurs van Buenos Aires. Veel boeren schakelen over op de teelt van gerst, waarvoor vanuit de overheid geen exportbeperkingen gelden, en soja. Grote agroholdings kiezen ook voor tarweteelt vanuit buurland Uruguay, dat de export niet belemmert.

De organisatie gaat uit van een tarweareaal van 3,6 miljoen hectare, nog weer 100.000 hectare minder dan in een eerdere raming. Boeren zien zich geconfronteerd met lage binnenlandse prijzen die vaak nauwelijks boven de 200 dollar per ton uitkomen, waar op de termijnmarkt Chicago meer dan 340 dollar per ton wordt betaald. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verwacht dat Argentinië in het seizoen 2012/2013 12 miljoen ton tarwe zal uitvoeren, tegen 14,5 miljoen ton in 2011/2012.

Argentinië geldt normaliter als de zesde grootste tarwe-exporteur ter wereld en de belangrijkste leverancier aan Brazilië. Onder de regering van de nationalistische president Cristina Fernández de Kirchner is de export echter fors belast, wat al leidde tot verschillende landbouwstakingen. Met het exportrestrictieve beleid probeert de regering binnenlandse prijzen onder controle te houden.

De meest ernstige droogte sinds 1956 leidt tot misoogsten van mais en soja in de VS. Prijzen voor mais en soja raakten daarom de laatste weken herhaaldelijk recordniveaus aan. Boeren in Argentinië, nu al de derde grootste soja-exporteur, breiden daarom het soja-areaal uit. Ze kiezen ook vaker voor gerst, omdat deze teelt altijd klein en ongereguleerd is gebleven. Het gerstareaal groeit 17 procent wat leidt tot goedkopere grondstofkosten voor bierbrouwers, die door een gebrekkig consumentenvertrouwen in delen van de Eurozone verkopen onder druk zien.

De droogte, die overigens ook delen van Oost-Europa treft, is voor de Argentijnse graanassociatie ook reden bij de regering opnieuw te pleiten voor een einde aan exportbeperkingen voor mais. Argentinië kan in het seizoen 2012/2013 31 miljoen ton mais oogsten, 60 procent meer dan in het vorige seizoen. Voor de binnenlandse consumptie bedraagt volgens USDA niet meer dan 8,4 miljoen ton, maar de regering staat officieel maar 10,5 miljoen ton export van mais vrij toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.