Akkerbouw

Nieuws

Agritel: bijna derde maisareaal in VS onherstelbaar beschadigd

Washington - Bijna een derde van alle maispercelen in de VS zijn onherstelbaar beschadigd door droogte.

Zelfs als het nu gaat regenen kunnen de gewassen niet meer volledig herstellen. Als het binnen een week niet gaat regenen in de Cornbelt dan oogsten de telers van 50 procent van de percelen minder mais, meldt het Franse marktbureau Agritel.

Uit een rondvraag van persbureau Reuters blijkt dat de telers nog maar een gemiddelde opbrengst verwachten van 153,4 bushel per acre (9,62 ton per hectare). Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) gaat in de laatste prognose nog uit van 166 bushels per acre (10,4 ton per hectare). Verschillende marktbureau hebben hun prognoses al verlaagd naar 150 bushels per acre (9,4 ton per hectare).

Volgens het USDA staat nu 25 procent van de maispercelelen in bloei. Vorig jaar rond deze tijd was dat 10 procent. In de bloei  heeft het gewas extra water nodig om tot een goede kolfzetting te komen. Analisten vrezen dat de combinatie van vroege bloei en droogte leidt tot een fors lagere hectareopbrengst. Dat wordt bij lange na niet gecompenseerd door de groei van het maisareaal in de VS.

Of registreer je om te kunnen reageren.