Akkerbouw

Nieuws laatste update:19 jul 2012

Agrichem overgenomen door UPL

Oosterhout - Agrichem wordt overgenomen door het Indiase United Phosphorus Limited (UPL), naar eigen zeggen het derde grootste generieke gewasbeschermingsmiddelenbedrijf ter wereld. Dat heeftde Oosterhoutse producent van herbiciden, insecticiden en fungiciden, Punjab Chemicals, bekendgemaakt. De verkoopsom is niet bekendgemaakt.

Agrichem formuleert gewasbeschermingsmiddelen op basis van moleculen waarvan het patent is verlopen. In Nederland heeft Agrichem meer dan dertig moleculen geregistreerd, vooral in het bietensegment waar het bekend staat om de herbicide Metamitron. Het bedrijf realiseerde in 2011 een omzet van 36 miljoen euro en is daarmee aanzienlijk kleiner dan het recent door een Chinees chemiebedrijf overgenomen Israëlische Makhteshim Agan (M.A. Industries), dat ook een sterke presentie in Nederland heeft.

Agrichem wordt geïntegreerd in UPL maar het bedrijf kan nog niet zeggen welke eventuele wijzigingen uit de overname voortvloeien. UPL is net als Punjab Chemicals beursgenoteerd en realiseerde in het boekjaar 2011/2012 een omzet van 1,6 miljard dollar (1,3 miljard euro). Het bedrijf betaalde recent 120 miljoen euro voor een meerderheidsbelang in middelenproducent DVA Agro in Brazilië. De interesse in Agrichem komt voort uit het betrekkelijk grote aantal registraties, dat Agrichem heeft in onder meer Nederland, Engeland, Frankrijk, België, Duitsland, Tsjechië, Denemarken, Italië en Zwitserland.

De generieke markt groeide de afgelopen jaren naar een marktaandeel dat dichtbij 50 procent ligt. Bedrijven die inzetten op nieuwe moleculen, zoals Bayer en Syngenta, zien door strengere wetgeving ontwikkelingskosten oplopen terwijl steeds meer patenten vervallen. Het registratieproces kost niettemin zelfs voor generieke producenten 300.000 euro tot enkele miljoenen waardoor de Brabantse onderneming eerder besloot onderdeel te willen zijn van een grotere speler die ook technische grondstoffen kan leveren. Sinds 2007 kwam Agrichem zodoende in handen van Punjab Chemicals, een beursgenoteerd bedrijf uit Moembai.

Of registreer je om te kunnen reageren.