Akkerbouw

Nieuws

Agreste ziet toch grote suikerbietenoogst Frankrijk

Parijs – Frankrijk oogst dit jaar circa 38 miljoen ton suikerbieten, 17 procent meer dan het langjarige gemiddelde. Dat meldt marktbureau Agreste. De suikerproductie komt op ruim 5 miljoen ton uit. De raming van Agreste ligt aanzienlijk hoger dan een eerdere raming van de Europese Commissie, die begin juli op basis van beperkte gegevens uitging van 4,6 miljoen ton suikerproductie.

De productiestijging is grotendeels gevolg van hoge opbrengsten per hectare. Het Franse suikerbietenareaal groeide dit seizoen 2,7 procent tot 390.000 hectare.Volgens Agreste oogsten bietentelers volgens Agreste 97 ton per hectare tegen 83 ton in het vorige seizoen. De uitbreiding van het Franse suikerbietenareaal volgt twee jaren van krapte op de suikermarkt en het seizoen 2010/2011, dat in balans was. De suikerprijs ligt door de beperkte voorraad op een relatief hoog niveau. Daar komt de laatste weken bij dat Brazilië door hevige regenval tijdelijk weinig kan exporteren. De prijs voor het oktobercontract is op de termijnmarkt in Londen opgelopen tot 639 dollar (526 euro) per ton.

Agreste verwacht dat Frankrijk 52 miljoen ton graan oogst, 10 procent meer dan een seizoen eerder. Het grootste deel van de oogst, 35,9 miljoen ton, betreft zachte tarwe. De toename is opmerkelijk omdat vrieskou naar schatting 100.000 hectare heeft aangetast. De vorstschade wordt ruim gecompenseerd door hoge productie in de klassieke graanregio’s waaronder Centre en Picardië.

Of registreer je om te kunnen reageren.