Akkerbouw

Nieuws

Aardappelexport oogst 2011 kwart minder dan voorgaand seizoen

Den Haag - De export van consumptieaardappelen is in juni uitgekomen op iets meer dan 69.000 ton. Dat blijkt uit de recente gegevens van het Hoofdbedrijfschap voor de Agrarische Groothandel.

Het is ten opzichte van de uitvoer in mei een terugval met ruim 18.000 ton. Daarmee is de toch al matige export van het aardappelseizoen ook in juni niet verbeterd. De aardappelexport is gemeten over het oogstjaar 2011/’12 met een totaal van bijna 787.000 ton ruim een kwart minder geweest dan in het voorgaande topseizoen. Ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde, oogstjaren 2006 tot en met 2010, scoort dit seizoen 17 procent minder.

De terugval is terug te voeren op de overvloedige oogst 2011, die vooral de export naar Rusland heeft doen kelderen. Rusland nam van de totale export dit seizoen maar 4 procent af. Dat steekt schril af bij de 25 procent van seizoen 2010/’11. Doorgaans zijn de Russen goed voor ongeveer 8 tot 10 procent.

België heeft naar verhouding nog wel veel Nederlandse aardappelen ontvangen. In juni ging er 35.000 ton naar België, circa 11.000 ton minder dan in mei. Over het gehele seizoen bezien was België goed voor afname van 384.000 ton Nederlandse aardappelen, bijna de helft van het totaal. Een oorzaak daarvan is de sterk gegroeide aardappelverwerkende industrie in België, verder hebben de Belgen veel kwaliteitsproblemen gehad met opslag in het begin van het seizoen en bakkwaliteit in de laatste maanden.

Of registreer je om te kunnen reageren.