Akkerbouw

Nieuws 854 x bekeken

15 ton zetmeel per hectare nog niet gehaald

Valthermond – Het project 20-15-10 slaagt er dit jaar niet in de doelstelling van 15 ton zetmeel per hectare te halen. Dat blijkt uit een proefrooiing uitgevoerd begin juli, aldus projectleider Klaas Wijnholds van PPO Valthermond, onderdeel van Wageningen UR.

Het veldgewicht blijft achter omdat de aardappelen door een lang koud blijvend voorjaar in plaats van begin mei pas halverwege mei de kop op staken.

Wijnholds rekent op een gemiddelde zetmeelopbrengst bij deelnemende telers van circa 13,5 ton al kan gunstig weer de opbrengst nog stuwen naar 14 ton. Het project heeft als doel het rendement van de zetmeelteelt te verhogen. Doel is in het jaar 2020 een opbrengst van 15 ton zetmeel per hectare te realiseren bij een kostprijs van 10 euro per 100 kilo. Wijnholds benadrukt dat de 15 ton zetmeel vooralsnog alleen in een proefopstelling bij ideale omstandigheden haalbaar is.

Het onderwatergewicht ligt bij de telers op een vrij normaal niveau tussen de 312 en 362 gram. De stikstofopname ligt op de percelen boven verwachting hoog, waardoor extra bemesting nu niet nodig is. Sommige percelen zijn aangetast door Rhizoctonia.

Of registreer je om te kunnen reageren.