Akkerbouw

Nieuws 1655 x bekeken

Wintmalt bijna net zo hoge financiele opbrengst als wintertarwe

Gulpen – Winterbrouwgerst haalt een lagere financiële opbrengst per hectare dan wintertarwe. Maar door de lagere teeltkosten kan het saldo per hectare hoger zijn.

Aart den Bakker, manager Granen van Agrifirm, heeft van 2007 tot en met 2011 gegevens verzameld van demovelden in Wijnandsrade, Valthermond en Nieuw Beerta. “In die vijf jaar is gemiddeld 10.300 kilo wintertarwe per hectare geoogst en 8.989 kilo winterbrouwgerst.”

Gerekend met de poolprijzen van Agrifirm komt Den Bakker bij de wintertarwe op een opbrengst van 1.788 euro per hectare, zei hij donderdag op de themadag in Gulpen van het mout- en bierinstituut Nibem. “De winterbrouwgerst van het ras Wintmalt haalt een opbrengst van 1.672 euro. Wintmalt scoort iets lager, maar de teeltkosten liggen ook zo’n 150 euro per hectare lager. Voorwaarde is wel dat de gerst brouwwaardig is.”

Den Bakker heeft ook een vergelijking gemaakt met gewone wintergerst. “Dan ontvangt de teler met winterbrouwgerst  90 euro per hectare méér dan bij voergerst.”

Wintergerst heeft voordelen, zegt akkerbouwer Arian van der Eijk, die in Zeewolde 25 hectare Wintmalt teelt. “We spreiden het werk. We kunnen in het najaar nog mest uitrijden. En er is een grotere kans dat de groenbemester slaagt omdat wintergerst rond half juli al wordt geoogst. Maar je hebt wel de brouwpremie nodig om in de buurt te komen van het saldo van wintertarwe.”

Manager Martijn van Iersel van mouterij Holland Malt hoopt dat het areaal winterbrouwgerst groeit. “Dan is er minder risico op een tekort aan brouwgerst dan wanneer we alleen zomergerst verwerken. De kwaliteit van de mout en het bier zijn vergelijkbaar met zomermout.”

Of registreer je om te kunnen reageren.