Akkerbouw

Nieuws 1000 x bekeken

Weer speelt Britse akkerbouwer weer parten

Edinburgh – Het aanhoudend te regenachtige en koude weer begint de Britse akkerbouwers opnieuw parten te spelen. Aardappelen groeien langzamer dan normaal wat leidt tot lagere opbrengsten en het risico op ziekten. De aardbeienoogst is al zo goed als afgeschreven. Graantelers vrezen dat ook bij hen de opbrengsten tegen gaan vallen maar hopen nog op een zonnige en warme julimaand.

Groot-Brittannië heeft al weken te kampen met zware regenval die al eerder in Wales en afgelopen week met name in het noordwesten van Engeland tot overstromingen heeft geleid. In een aantal belangrijke akkerbouwgebieden staan velden onder water en waar dat niet het geval is, zijn de temperaturen te laag voor de tijd van het jaar. Volgens het aardappelschap Potato Council leidt dat er toe dat vroege aardappelen moeilijk te oogsten zijn terwijl later gepote aardappelen maar weinig groei vertonen. "Het gewas in de grond zal de komende tijd sterk moeten groeien om te voorkomen dat de opbrengsten zwaar gaan tegenvallen", zegt hoofdanalist Jim Davies. Hij wijst er daarbij wel op dat, net als in vorige jaren, de situatie van streek tot streek sterk verschilt. In het zuidwesten komen de eerste aardappelen goed uit de grond maar in Schotland is zelfs nog niet al het poten afgerond. "Dit is het laatste pootseizoen dat ik ooit heb meegemaakt", aldus voorzitter Russel Brown van de aardappelsectie binnen de National Farmers Union of Scotland. 
De schade aan granen en andere gewassen is echter nog moeilijk in te schatten, denkt dr Simon Oxley, onderzoeker bij het graanschap HGCA. "De wintergewassen zien er veelbelovend uit, ondanks een buitengewoon natte maand april en nu weer juni. De wind heeft echter wel veel graan platgelegd, vooral bij koolzaad en wintergerst, wat de oogst moeilijk kan maken. Als we een warme juli krijgen dan kan dat, met de vele vochtigheid in de grond, bij de tarwe wel tot goede opbrengsten leiden. Door de weersomstandigheden is de ziektedruk echter wel groot, waarbij voor veel telers het probleem is dat sproeien door de natte velden erg moeilijk is."

Ruud Peys

Of registreer je om te kunnen reageren.