Akkerbouw

Nieuws 2551 x bekeken 4 reacties

Virus tast door hele land peen aan

Doetinchem – Door het hele land zijn percelen peen aangetast door het pastinakengeelvlekvirus, ook wel ‘het zwart’ of voorjaarsziekte genoemd.

Johan Voragen van Bejo Zaden schat in dat landelijk gemiddeld 15 tot 20 procent van de peenplanten zijn aangetast. “Ik ken uitschieters met wel zestig procent uitval.”

Ook Agrifirm meldt dat het virus heftiger dan voorgaande jaren heeft toegeslagen, met name in Flevoland. Bij aantasting van jonge plantjes wordt het hartblad eerst zwart, waarna de plant vaak sterft. Grotere planten tonen geelverkleuring en blijven achter in groei.

“Door het koude weer van april en mei zijn de luizen die dit virus overbrengen wat later dan gemiddeld actief geworden. In de periode van 15 tot 20 mei was er een massale luizenexplosie die de wortelplantjes in alle stadia heeft geïnfecteerd”, vertelt Voragen. Opvallend is volgens hem dat zeer vroege zaaisels met al forsere planten minder last lijken te hebben.

De weersomstandigheden en het extensieve bermbeheer worden als oorzaken gezien van de virusuitbraak. Het pastinakengeelvlekvirus wordt overgebracht door de zevenbladluis die schermbloemigen zoals fluitenkruid als waardplant heeft. Fluitenkruid is volop te vinden langs wegbermen en in taluds van sloten.

Jos de Boer, peenteler in het West-Friese Westwoud, heeft door het virus wel 40 procent uitval.  “Wij willen al jaren dat het Hoogheemraadschap de bermen vaker maait. Dat scheelt akkerbouwers enorm in onkruidbestrijding en had de besmetting met dit virus kunnen voorkomen. Het wordt tijd dat het bermbeheer gaat veranderen.”

Goede luizenbestrijding in de wortelen is van belang. Tegen de luizenexplosie eind mei viel echter amper te spuiten.

Erik Boekel

Laatste reacties

 • gifsoja.nl

  In een gezond ecosysteem wordt een virus niet snel een epidemie. In zo'n systeem huizen niet alleen luizen maar ook de natuurlijke vijanden daarvan. Waardoor een evenwicht bestaat en de soort geen plaag wordt. Bermen maaien kost onnodig fossiele energie, is slecht voor de biodiversiteit en ook nog gewoon saai voor het landschap. Het maakt de kwaal uiteindelijk alleen maar erger. Stoppen met maaien en vooral ook met gifspuiten en gifcoaten is veel gezonder voor het ecosysteem en daarmee uiteindelijk ook de gewassen op de akkers.

 • Wim Claessens

  In zo'n ecosysteem gaat wel de opbrengst met tientallen procenten naar beneden en de kostprijs omhoog. Als je als consument dan verplicht bent deze gifloze producten te kopen, dus geen buitenlands wel gespoten gif, en je wil er het dubbelle voor betalen laat iedereen meteen z'n gifspuit staan. Maar dat wil de consument niet want dan kan hij niet meer met het vliegtuig naar spanje en een nieuwe ipod voor zijn 12 jarig dochterte kopen. Trouwens veel mensen in Nederland kwamen dan echt in financiele problemen. De gifspuit heeft de laaste 50 jaar de welvaart gebracht door een goedkoop en gevarieerd voedselpakket te bieden, zodat mensen veel geld overhouden voor andere zaken.

 • Mels

  Gifsoja komt uit hetzelfde ei als Sjoerd en Volkert,maffe hun wil aan de massa opleggende mensen die menen dat hun ideeen de waarheid zijn en niet openstaan voor andere ideeen en de zaken die er toe doen.

 • mr.farmer

  Wat is een gezond eco systeem? Voor een te hoge schadelijke insecten populatie gaat altijd een seizoen overheen. dat zou dan toch misoogsten betekenen door te veel gewasschade.. of zie ik dat nou verkeerd?

Of registreer je om te kunnen reageren.