Akkerbouw

Nieuws 1254 x bekeken 2 reacties

'Suikeroverschot wordt steeds groter'

Londen - Het suikeroverschot in de wereld valt hoger uit dan verwacht. Marktbureau Kingsman verwacht dat in het nieuwe seizoen 2012/2013 de wereld 9,3 miljoen ton suiker méér produceert dan verbruikt.

Volgens Kingsman wordt wereldwijd meer riet en bieten geteeld vanwege de relatief hoge suikerprijzen.

Als de verwachting van Kingsman uitkomt betekent het dat de suikeroverschotten van 2010 tot en met 2013 bijna genoeg zijn om het tekort aan te vullen dat ontstond in de jaren 2008 tot 2010. "Het was te verwachten dat de tekorten zouden worden omgezet in overschotten", zegt directeur Jonathan Kingsman tegen persbureau Dow Jones. "Het is wel verwonderlijk dat de overschotten steeds groter worden. De suikerprijs gaat pas weer stijgen als Brazilië liever ethanol maakt dan suiker exporteert."

In Brazilië wordt volop suikerriet geoogst. Door regen ligt de oogst wel vaak stil. Kingsman verwacht pas een prijsstijging als de neerslag de Braziliaanse suikerproductie negatief gaat beïnvloeden.

Laatste reacties

  • Peerke1

    Bedenk suiker is gelijk aan brandstof voor de auto, dus bio ethanol en de prijs zal hoog blijven.

  • denker123

    Peerke,Brazilie maakt al meer dan 30 jaar ethanol uit suiker maar de laatste jaren vallen de suikeropbrengsten tegen omdat de suikerplantages veroudert zijn,ondanks de hoge suikerprijzen van de laatste jaren.Ondanks de grote subsidie en verplicht bijmengen met benzine blijkt ethanol produktie uit suikerriet niet rendabel te zijn, als de suikerrietplantages niet verniewd kunnen worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.