Akkerbouw

Nieuws 489 x bekeken

Structureel minder Poolse aardappelen

Warschau - Het Poolse aardappelareaal blijft maar krimpen.

Komend seizoen verwachten de marktpartijen een areaal van 380.000 hectare. Onder normale groeiomstandigheden zou dat leiden tot een aardappeloogst van grofweg 8 miljoen ton, meldt aardappel.info.

In Polen worden elk jaar minder aardappelen geteeld. In 2000 bedroeg het totale areaal nog ongeveer 1 miljoen hectare. In 2007 was dit nog 570.000 hectare. Daarna zette het verval verder door: 550.000 hectare in 2008, 508.000 hectare in 2009 en 410.000 hectare in 2011. Toen was de oogst overigens nog wel heel behoorlijk. Het goede groeiseizoen zorgde dat jaar voor een opbrengst van 9,40 miljoen ton. Dat was bijna 1 miljoen meer dan in het droge oogstjaar 2010.

Bas Rijk van aardappelhandelsbedrijf Verhagen in Dinteloord heeft wel een verklaring voor die structurele daling. "Polen heeft altijd veel aardappelen geteeld voor alcoholstokerijen en (varkens-)veevoer. Maar die tijd is voorbij. Dat betekent dat er steeds meer aardapppelgrond verdwijnt, vaak ten faveure van graan. Het neemt echter niet weg dat Polen nog altijd de nummer één aardappelproducent in Europa is. Vooral bestemd voor de binnenlandse markt. Polen zijn echte aardappeleters."

Adrie Bossers, bestuurslid akkerbouw van ZLTO, stelt dat de Poolse areaaldaling past in het beeld van de laatste twee decennia. "Er vindt een structuurverandering plaats in de Poolse landbouw. De kleinschalige aardappelteelt verdwijnt steeds meer. En daar komen schijnbaar niet altijd professionele, grote aardappelbedrijven voor in de plaats."

Productschap Akkerbouw was niet bereikbaar voor commentaar.Of registreer je om te kunnen reageren.