Akkerbouw

Nieuws 721 x bekeken

Spaans graan heeft veel last van droogte

Madrid - De hitte en droogte in Spanje hebben steeds meer gevolgen voor de gewassen in het land, melden Amerikaanse marktexperts.

Spanje stevent dit jaar af op een graanproductie die 30 procent onder het niveau van 2011 zit. Dat is meer dan de daling van 25 procent die vorige maand nog verwacht werd. Ook de maisproductie komt volgens de experts 5 procent lager uit. Watertekort wordt in Spanje een steeds groter probleem.

Eerder meldde het Spaanse ministerie van landbouw al een 27 procent lagere wintergraanoogst in 2012: 12,27 miljoen ton. De belangrijkste, Spaanse graanhandelsorganisatie gaat zelfs uit van een daling van 32 prcent. De sterkste daling geldt overigens voor durum-tarwe (waar pasta van wordt gemaakt). Die arealen staan er soms zo slecht voor dat boeren de tarwe voor fourage gebruiken.
De aanhoudende droogte in Spanje wordt in Europa nauwlettend gevolgd, omdat het Zuid-Europese land nu aanzienlijk meer graan moet importeren. Amerikaanse marktexporters verwachten dat Groot-Brittannië, Frankrijk, Bulgarije, maar ook Oekraïne hiervan van zullen profiteren.
Of registreer je om te kunnen reageren.