Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Slechtste maiskwaliteit VS in 20 jaar

Washington - De kwaliteit van mais in de Verenigde Staten blijft maar omlaag gaan. En voor de mais, waarvan de kwaliteit de slechtste in 22 jaar is, is het einde nog niet in zicht. De hitte en droogte blijven aanhouden.

Het percentage mais van goede of excellente kwaliteit daalde vorige week met 7 procent naar 56 procent, maakte het Amerikaanse ministerie van landbouw bekend. Dat is een schril contrast met dezelfde periode in 2011. Toen was 68 procent van de mais nog van goede of excellente kwaliteit.

Voor sojabonen is de situatie niet veel rooskleuriger. Het percentage sojabonen van goede of excellente kwaliteit daalde van 56 naar 53 procent. Het laatste jaar dat het gewas kwalitatief zo slecht was, was in 1990. Bovendien is het perspectief net zoals bij mais niet geweldig.

De Duitse Commerzbank verwacht dat de weersomstandigheden in de VS nog verder verslechteren. De bank stelt dat de komende tien dagen in het midwesten van het land geen regen voorspeld wordt.

In de VS zijn overigens wel grote verschillen. In de noordelijkere staten, tegen de Canadese grens aan, zijn de gewassen in redelijk conditie. Maar dit geldt zeker niet voor Kansas, waar bijn alle gewassen kampen met enorme droogte, hitte en wind. Ook in Illinois, de op één na belangrijkste productiestaat, is de situatie slecht. Daar daalde het percentage mais van goede of excellente kwaliteit maar liefst met 15 procent. Slechts 37 procent van dit gewas heeft nog die kwaliteit.

Eén reactie

  • chickenfarmer

    Hier in ZW-Ontario staan de meeste gewassen zoals mais en sojabonen er goed bij, de wintertarwe begint de rijpen, dat is enkele weken vroeger dan normaal. Luzerne valt tot nu toe wat tegen door een flinke nachtvorst in het vroege voorjaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.