Akkerbouw

Nieuws

Senegal wil geen buitenlandse uien meer

Dakar - Senegal, de grootste importeur van Nederlandse uien, wil zelfvoorzienend zijn in de Senegalese uienvraag en goedkopere uien uit het buitenland weren. Om die reden vraagt president Macky Sall bij wereldhandelsorganisatie WTO een specialie vrijwaringsregeling aan voor de uienproductie.

Concreet: de mogelijkheid om importheffingen voor buitenlandse uien te verhogen. Sall stelt dat Senegal zelf kan voldoen aan de totale uienvraag in het land, maar dat dit nu onmogelijk wordt gemaakt doordat het land overspoeld wordt met goedkope uien uit het buitenland.

Als de WTO Senegal tegemoet komt, heeft dat grote gevolgen voor de Nederlandse export. In 2011 ging nog ruim 15 procent van alle Nederlandse uien (134.179 ton) naar het Afrikaanse land. Het is ook vooral Nederland dat uien in Senegal afzet. Het land voert jaarlijks namelijk 230.000 tot 240.000 ton uien in.

Overigens beschermt de Senegalese regering de eigen uientelers al langer. Zo is grofweg in de periode maart tot en met juli de grens standaard gesloten voor Nederlandse uien, meldt Productschap Tuinbouw. Datzelfde productschap vraagt zich overigens af of Senegal het hele jaar door wel écht zelfvoorzienend kan zijn.

Jaap Wiskerke van exportbedrijf Wiskerke Onions maakt zich vooralsnog geen zorgen. "Dit is een fenomeen dat wereldwijd steeds vaker zal voorkomen. Landen willen zichzelf beschermen. Maar feit is dat economische groei en dus ook consumptie in landen als Senegal jaarlijks fors toenemen. Extra uien blijven nodig. Het is, kortom, een utopie om te denken dat Senegal zelfvoorziend kan zijn."

Of registreer je om te kunnen reageren.