Akkerbouw

Nieuws 1159 x bekeken

Rusland dreigt Pakistan met aardappelboycot

Karachi - Rusland dreigt met een verbod op Pakistaanse aardappelen, omdat het twijfelt aan de Pakistaanse voedselautoriteit.

Rusland stelt dat aardappelen uit dit land ziektes hebben en keurt om die reden geen leveringen meer goed. Dat betekent een miljoenenstrop voor Pakistaanse aardappelexporteurs. Dit meldt het Pakistaanse ministerie van landbouw.

Expoteurs stellen dat hun aardappelen ziektevrij zijn en dat de Russen deze maatregel alleen nemen om hun eigen markt te beschermen. Ze willen dat de Pakistaanse overheid Russische experts uitnodigt om de kwaliteit zelf te controleren.

Rusland importeerde in 2011 een recordhoeveelheid van 100.000 ton Pakistaanse aardappelen. Dit jaar staat de teller vooralsnog op 50.000 ton. Voor de Nederlandse aardappelexport kan de impasse tussen Rusland en Pakistan nieuw perspectief bieden.

Of registreer je om te kunnen reageren.