Akkerbouw

Nieuws 714 x bekeken

Rusland: 7,2 miljoen ton minder graan

Moskou - Russische, lokale overheden hebben berekend dat de graanopbrengst dit seizoen 7,2 miljoen ton lager uitvalt dan in het seizoen ervoor. Dit meldt het Amerikaanse marktbureau Bloomberg.

Rusland, de op twee na grootste tarwe-exporteur ter wereld, kampt met fors lager opbrengsten door de grote droogte in het land.

De berekening van de lokale overheden is aanmerkelijk somberder dan eerdere prognoses. Zo stelde de Russian Grain Union nog geen twee weken geleden dat de graanopbrengst dit seizoen nauwelijks lager uit zou komen dan in het jaar ervoor.

Russische marktbureaus waren minder positief gestemd, maar ook zij verwachtten geen lagere opbrengst van 7,2 miljoen ton. Krasnodar, Ruslands grootste tarweteler, hield het op een 4,5 miljoen ton lagere oogst en Sovecon ging uit van 5 miljoen ton minder opbrengst.

Om een indicatie te geven. Deze marktbureau's rekenen met een tarweoogst van 4 ton per hectare. In 2011 was dit nog 5,5 ton per hectare. De 4 ton per hectare werd bovendien maar net gehaald door recente regenbuien.

De droogte in Rusland laat de tarweprijs intussen ook niet onberoerd. Op de termijnbeurs in Chicago ging de prijs met maar liefst 3,2 procent de lucht in.

Of registreer je om te kunnen reageren.