Akkerbouw

Nieuws

Rabobank: gewasprijzen blijven op huidige niveau

Washington – De wereldwijde prijzen van agrarische grondstoffen zoals mais, tarwe en soja blijven voorlopig op het huidige niveau. Dat verwacht Rabobank Agri Commodity Markets Research naar aanleiding van de junirapportage van de USDA, het Amerikaanse ministerie van landbouw.

‘Met de maiskwaliteit die onder het niveau van de afgelopen jaren ligt, verder dalende herziening van de wereldwijde tarweproductie en de doorzettende sterke export van Amerikaanse sojabonen, verwachten we dat de prijzen goed worden ondersteund op de huidige niveaus,’ rapporteert de bank.

De Rabobank ziet in het Amerikaanse junirapport slechts minimale bijstellingen van productie en voorraden ten opzichte van mei. De USDA herziet de opbrengstprognose voor mais en sojabonen niet, maar neerwaartse bijstellingen zijn de komende maanden waarschijnlijk, tenzij het weer verbetert, verwachten de bank-analisten.

De Amerikaanse agrarische grondstoffen blijven waarschijnlijk wel kwetsbaar voor ontwikkelingen op de buitenlandse markten. Als de schuldecrisis in Europa meer risicomijding aanmoedigt en de prijs van ruwe olie daalt, dan verhoogt dat de kans op verdere waardedaling van agrarische grondstoffen in Amerika, zo stelt Rabobank.

Erik Boekel

Of registreer je om te kunnen reageren.