Akkerbouw

Nieuws

Rabo verwacht daling tarweprijs

Londen - Als er geen grote problemen ontstaan tijdens het groeiseizoen daalt de tarweprijs in de tweede helft van dit jaar.

De zorgen over droogte in de VS en Rusland zijn volgens Rabobank Agri Commodity Markets Research geen reden voor een hogere tarweprijs.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verlaagde vorige week de tarweprognose voor de wereld met 5,5 miljoen ton, vanwege de stand van de graangewassen in de VS, Rusland en de EU. USDA verwacht een tarweoogst in Rusland van 53 miljoen ton. Maar het Russiche marktbureau SovEcon houdt het op slechts 50 miljoen ton. Voor Australië rekent USDA op een tarweoogst van 26 miljoen ton. Het Australische overheidsbureau Abares verwacht niet meer dan 24 miljoen ton.

Toch gaat de tarweprijs dalen later dit jaar, stelt de Rabobank. Dat komt door de grote tarwevoorraad die in twee jaar is opgebouwd. Volgens de Rabo-analisten dekt de voorraad tarwe ruim 29 procent van het jaarverbruik in het volgende seizoen. Dat vinden de analisten meer dan voldoende. De hoge voorraad drukt de prijs. Bovenen draait de wereldeconomie niet goed. Dat drukt de vraag naar tarwe. Zie markt rechts

Of registreer je om te kunnen reageren.