Akkerbouw

Nieuws 716 x bekeken

'Politieke onrust laat pootgoedexport ongemoeid'

Sint-Jacobiparochie – De politieke onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten leidde niet tot een trendbreuk in de export van pootaardappelen.

De overheden in die landen willen de bevolking van voldoende voedsel voorzien en zijn pootaardappelen uit Nederland blijven importeren.

Dat zei directeur René van Diepen van de Nederlandse Aardappel Organisatie donderdag in Sint-Jacobiparochie op een symposium bij de opening van de Bildtse Aardappelweken. "Deskundigen verwachten dat politieke onrust vooral optreedt in landen met een relatief jonge bevolking."

Van Diepen verwacht dat de vraag naar voedsel stijgt. "De bevolking groeit naar 9 miljard mensen in 2050. Bovendien wonen sinds 2010 meer mensen in steden dan op het platteland en die verstedelijking gaat door. Het eetpatroon verandert daardoor. Mensen kiezen meer voor gemaksvoeding. Daar kan de aardappelsector op inspelen."

Er wordt ook steeds meer frites verkocht, stelt Van Diepen. "Ondanks de economische crisis in veel landen, groeit de welvaart. De wereldwijde afzetmarkt voor frites groeit jaarlijks 1 procent. Dat lijkt een laag percentage, maar het gaat om grote hoeveelheden die jaarlijks extra worden verkocht."

De aardappelsector heeft wel last van de economische crisis, vooral in Europa. Van Diepen: "Het bemoeilijkt de kredietverlening. En landen beschermen zich zelf om de eigen economie te bevoordelen. De laatste drie jaar is het aantal protectionistische maatregelen van landen explosief gestegen."

Van Diepen ziet kansen voor de aardappelsector. "Het ministerie van ontwikkelingssamenwerking kent prioriteitslanden. Daar spelen we op in, zoals bijvoorbeeld in Kenia."

Of registreer je om te kunnen reageren.