Akkerbouw

Nieuws 1487 x bekeken

'Nederlandse lupinecoöperatie in 2013'

Klazienaveen - Lupine verdient het om een aankoopargument van de consument te worden, zegt Carrie Lucassen van L.I. Frank in Twello, de grootste lupineverwerker in Europa.

Zij sprak op de open dag van het lupineproject van het Louis Bolk Instituut en de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) in Klazienaveen.

Lupine wordt nu vooral functioneel gebruikt. Dan gaat het om het om enkele procenten van de grondstof van het product. Lupine verlaagt de bloeddruk en het cholesterol en verbetert de darmfunctie. Brood, ijs en vleesvervangers kunnen al worden gemaakt met als hoofdbestanddeel lupine. LI Frank haalt de grondstof lupine nu vooral uit Australië en Duitsland. Het bedrijf is geïnteresseerd in contractteelt in Nederland. NAV werkt aan oprichting van een lupinecoöperatie om volgend jaar te starten met contractteelt.

Of registreer je om te kunnen reageren.