Akkerbouw

Nieuws 549 x bekeken

'Meer marktinstrumenten voor moeilijke suikermarkt'

Brussel - De Europese Unie moet niet alleen het Europese suikerquotum tot 2020 intact houden, maar ook meer marktinstrumenten bieden om een moeilijke suikermarkt op te vangen. Bijvoorbeeld door een surplus aan suiker op de Europese markt los te laten als dat nodig is om een goede EU-marktbalans te behouden. Dit meldt Michel Dantin, rapporteur van het Europese Parlement.

Hij pleit ook voor behoud van een goede onderhandelingspositie van bietentelers zodat ze een goede prijs voor hun product blijven ontvangen.

CIBE, de Europese organisatie van bietentelers, is blij met de conclusies van Dantin. CIBE stelt dat het cruciaal is dat suikerquota, een minimale bietenprijs en deugdelijke marktinstrumenten in deze suikermarkt bestaan. De organisatie concludeert dat Dantin de noodzaak hiervan ook inziet.

De rapporteur van het Europese Parlement vindt ook dat vóór 1 juli 2018 duidelijk moet zijn hoe het Europese suikerbeleid er na 2020 uit gaat zien. Anders kunnen telers zich onvoldoende voorbereiden. Vorig jaar juni besloot het Europese Parlement dat het huidige suikerbeleid uit 2006 minimaal tot 2020 intact blijft.

Of registreer je om te kunnen reageren.