Akkerbouw

Nieuws 1478 x bekeken

Koolzaad lijdt onder dalende olieprijs

De koolzaadprijs daalt doordat de wereldeconomie maar niet op stoom wil komen.

De werkloosheid in de VS is groter dan gedacht. De economie in China groeit steeds trager, terwijl die wordt gezien als het vliegwiel van de wereldeconomie. En de Europese politici blijven maar aanmodderen met de schuldencrisis. Daardoor zakte de olieprijs beneden de 100 dollar per vat.

De dalende olieprijs trekt de prijs van koolzaad mee omlaag. In de EU wordt 30 procent van de koolzaadolie gemengd met fossiele diesel. Maandag sloot het augustuscontract op de termijnmarkt in Parijs op €457,50 per ton. In één week daalde de koolzaadprijs in Parijs 12 euro. In één maand is de daling zelfs 27 euro. Dinsdag volgde een klein plusje, maar de stijging bleef beperkt tot een paar dubbeltjes.

De koolzaadprijs heeft ook last van de dalende sojaprijs. Sojabonen werd op de termijnmarkt in Chicago in de maand mei 10 procent goedkoper, terwijl de sojaprijs tussen begin januari en eind april maar liefst 25 procent steeg door tegenvallende oogsten in Zuid-Amerika en de grote vraag naar soja vanuit China.

In mei werden de zorgeljke berichten uit Zuid-Amerika langzaam overvleugeld door de goede vooruitzichten van de sojaoogst in de VS. Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw zijn bijna alle sojabonen in de VS gezaaid. Normaal is dat begin juni 75 procent. Bijna 80 procent van de bonen staat boven de grond, tegen 50 procent gemiddeld.

Zolang de wereldeconomie niet op stoom komt, herstelt de koolzaadprijs niet. Bovendien hebben kopers de neiging aankopen uit te stellen zolang de prijs daalt. Ook dat drukt de koolzaadprijs.

Prognose: prijs staat onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.