Akkerbouw

Nieuws 1162 x bekeken 2 reacties

Handelsmissie voor de mestverwerkings- en graansector naar Hongarije

Den Haag – Tien bedrijven uit de veevoederindustrie, mestverwerking en de graansector doen mee aan een handelsmissie naar Hongarije. Zij verkennen daar de mogelijkheden om grote hoeveelheden Hongaars graan naar Nederland te transporteren voor de veevoerindustrie. Daarnaast wordt bekeken of en hoe mestproducten kunnen worden afgezet in Hongarije.

Initiatiefnemer van de missie is Martijn Homan, de Nederlandse landbouwraad in Hongarije. Achtergrond is dat Hongarije een van de belangrijkste graanproducenten in Europa is met grote exportoverschotten. Daarnaast is de dierlijke sector daar sinds 1989 juist sterk gekrompen. De beschikbare hoeveelheid dierlijke mest is in Hongarije daardoor sterk gedaald, terwijl de akkerbouw juist steeds meer behoefte heeft aan (dierlijke) mest. Via het concept ‘graan voor mest’ ontstaan er mogelijkheden voor Nederland om enerzijds mest te exporteren en anderzijds graan voor de veevoederindustrie te importeren.

De missie is opgezet door Phaff Export Marketing in samenwerking met Bureau Mest Afzet, Cumela, Nevedi en Grain Producer’s Association-Hungary en duurt tot en met 16 juni.

Erik Boekel

Laatste reacties

 • Sjaak

  Wat raar....?!

  Een handelsmissie ten bate van de varkenshouderij en geen enkele varkenshouder, die daarbij betrokken is....?
  Kunnen de belangenbehartigers en de financiers van deze sector het nu echt niet verzonnen krijgen om ondernemers te motiveren hun varkenshouderij te verplaatsen naar Hongarije, zodat we hier structureel gaan saneren en daar gaan exploiteren?
  Dat is pas ondernemen of gaan er dan bepaalde belangen verloren...?;)
  Tsjaa, waarde collega's, zie 'het licht' en gebruik die macht!

 • joannes

  Weer de wereld op zijn kop. Het graan halen, de stront brengen, en.... het vlees daar met subsidie uit de NL vriezer opruimen. Ondertussen klagen over hoge dieselprijzen, millieu vervuiling, immigratie problemen met Polen, werkeloosheid in Hongarije. enz, enz, Europa werkt voor de ambteneren die met lobbisten geld rondpompen om uit de goedgevulde subsidie ruif te eten. Ondertussen worden belastingbetalers gemaand vooral zuinig te zijn en veel belasting af te dragen. George Orwell heeft er in 1945 al een boekje over geschreven. http://nl.wikipedia.org/wiki/Animal_Farm

Of registreer je om te kunnen reageren.