Akkerbouw

Nieuws 606 x bekeken

Hagel leidt tot 56 schademeldingen

Hasselt - Het lokaal slechte weer van de afgelopen dagen heeft landelijk tot 56 schademeldingen geleid.

Verreweg de meeste daarvan waren van vorige week vrijdag, melden agrarische verzekeraars. Vooral het noordoosten van het land kreeg met flinke hagelbuien te maken.

Agriver kreeg alleen op deze vrijdag meldingen van hagelschade binnen: 34 stuks in totaal. "Toen trok een hagelbui over Drenthe en Groningen (lijn Hooghalen-Finsterwolde). Akkerbouwers in dat gebied hebben veel schade aan suikerbieten en fabrieksaardappelen", meldt directeur Marien Boersma.

Zijn collega Jac Schreuder van Vereinigte Hagel kreeg tussen vrijdag en dinsdag 21 schademeldingen binnen. Die schades kwamen uit een iets groter gebied: Noord- en Oost-Groningen, Midden-Drenthe (Veenkoloniën) en de Noordoostpolder. Het aantal getroffen gewassen was ook groter: aardappelen, suikerbieten, uien, mais, vezelhennep en appels.

Adrie Witlox van Interpolis kreeg maandag en dinsdag geen schademeldingen binnen. De enige melding van hagelschade was van afgelopen vrijdag. Een bedrijf in de kop van Noord-Holland werd die dag getroffen door een lokale hagelbui.

Hoeveel geld de ingediende schades vertegenwoordigen, is in dit stadium nog niet duidelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.