Akkerbouw

Nieuws 5 reacties

Griekse aardappelbeweging groeit als kool

Athene - De Griekse 'aardappelbeweging' (rechstreekse verkoop van de boer aan de consument) blijft groeien.

In de gebieden rond Athene en Thessaloniki, maar ook in andere delen van Griekenland worden de traditionele distributiekanalen omzeild.

De aanleiding van de 'beweging' dateert van begin februari. Griekenland importeerde toen veel Egyptische aardappelen, terwijl de eigen aardappelschuren vol zaten. Boze boeren namen dat niet en gingen een eigen verkoop organiseren voor €0,25 per kg, een derde van de marktprijs.

Inmiddels neemt de eigen verkoop steeds grotere vormen aan en dat is te merken aan de Griekse aardappelprijs. Door de aardappelbeweging is die prijs enorm gezakt, met 24,6 procent (bron: Griekse bureau voor de statistiek Elstat). Dat is in Griekenland de grootste prijsvermindering ooit voor een product.

Laatste reacties

 • agratax2

  Is dit in Nederland ook mogelijk? Of staat het water nog niet hoog genoeg bij boer en burger?

 • Berend Botje

  Gewoon beginnen, dat is het beste. Stap 1: lokaal produceren. Stap 2: consumenten aantrekken (als er 1 schaap over de dam is volgen er meer, dat zie je dus in Griekenland gebeuren). Stap 3: kringlopen sluiten en de kwaliteit van het voedsel omhoog brengen. Zo creëer je een gezonde prijs, een gezonde bodem en een gezonde consument. Wat wil je nog meer?

 • John*

  dat die zelfde klant op mijn akker komt poepen en plassen zodat ik geen meststoffen nodig heb.. als we het over gesloten kringlopen hebben.

 • Berend Botje

  Heel goed, John! Dat versterkt ook de klantenbinding. Wat jij (misschien) als een grapje brengt, hebben de Chinezen wel degelijk toegepast (en 4000 jaar lang)in hun kringlooplandbouw. Het verschil met jouw voorstel is, dat de poepjes en plasjes daar eerst werden opgehaald met een soort gft-ophaaldienst en gecomposteerd met zoveel mogelijk plantenresten e.d. om de ziektekiemen kwijt te raken. De compost die zo ontstaat is van eerste klas kwaliteit, heeft de juiste koolstof/stikstofverhouding en is dan zeer geschikt om weer op het land gebracht te worden. In Nederland wordt dit op kleine schaal al gedaan, bij Orgaworld in Lelystad. Het levert hoogwaardige compost op en is de beste methode om het gekanibaliseerde humusgehalte in onze bodems weer op peil te brengen. De methode zou Nederland miljarden aan zuiveringsinstallaties, rioleringuitbreidingen en toiletspoelwater besparen als hij breed werd toegepast. Lees voor de grap het boek '4000 jaar kringlooplandbouw' van F. H. King er eens op na. www.12ambachten.nl

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.