Akkerbouw

Nieuws 2239 x bekeken

Graanprijzen stijgen verder

Den Haag - De termijnnoteringen van tarwe op de internationale markten gaan flink omhoog. De beer is los, stelt Productschap Akkerbouw in zijn wekelijkse graanbericht.

De stijgende prijzen hebben meerdere oorzaken. Ten eerste is er veel droogte in delen van de Verenigde Staten wat grote gevolgen heeft voor de maisoogst daar. Ten tweede valt de tarweoogst in het Zwarte Zeegebied enorm tegen. En ten derde wachten veel akkerbouwers en coöperaties met de verkoop van graan en heeft een groot aantal landen op korte termijn graan nodig.

Intussen schommelen de officiële tarweproductiecijfers in Rusland tussen de 46 en 49 miljoen ton. Maar marktanalisten twijfelen daar behoorlijk aan. In het zuiden van Rusland heeft het sinds begin april nauwelijks geregend. Dat gaat de opbrengst per hectare flink drukken. Tegelijkertijd kampt het zuidoosten van Oekraïne met hittegolven en een tekort aan neerslag. Ook die oogst zal tegenvallen, denken analisten. Lichtpuntjes zijn de grote tarwevoorraden die er nog zijn in Rusland, Oekraïne en Kazachtstan. Die landen kampten begin dit jaar namelijk met uitvoerproblemen door dichtgevroren havens.

In Zuid-Amerika gaat het aanbod ook niet toenemen. Het Argentijnse tarweareaal voor het seizoen 2012/2013 is aanzienlijk lager dan het areaal in het seizoen 2011/2012: 3,8 miljoen om 4,6 miljoen hectare.

Intussen heeft India 6 miljoen ton tarwe bestemd voor de export. Echter, een deel hiervan is van mindere kwaliteit doordat de opslag niet goed is geweest. Die opslag vond namelijk plaats in jute zakken die niet bestand zijn tegen de regen.

Of registreer je om te kunnen reageren.