Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Gerstoogst Europa koerst af op 54 miljoen ton

Bern - De Europese gerstoogst komt dit jaar uit op 54 miljoen ton, is de verwachting van het Zwitserse marktbureau RMI Analytics. Dat is meer dan het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA (53,6 miljoen ton) en het Franse marktbureau Stratégie Grains (53,2 miljoen ton) verwachten. De Europese gerstoogst is na een trage start behoorlijk boven verwachting.

RMI Analytics meldt dat de hoogste opbrengsten uit Frankrijk zullen komen. Daar staat de gerst er volgens het marktbureau 'grandioos' bij. Bovendien zorgt regenval ervoor dat de opbrengsten in Oostenrijk, Tsjechië en in Scandinavische landen hoger dan verwacht zullen uitkomen. Het enige risico, aldus RMI Analytics, is dat een teveel aan regen de kwaliteit van de Franse gerst nog zal aantasten.

Alleen in Spanje valt de gerstoogst uit de toon. Daar zijn de gewassen beschadigd geraakt door een recorddroogte in de winter. Na twee goede jaren, die zelfs tot lichte gerstexport leidden, moet Spanje nu weer gerst importeren: tot wel 100.000 ton.

De gerstoogst in de Europese Unie is verreweg de grootste in de wereld. In totaal komt ongeveer 40 procent van alle gerst uit Europa. De forse oogst leidt overigens niet direct tot hogere prijzen. In de VS zijn de opbrengsten namelijk juist erg laag.

Laatste reacties

  • agropak

    de laatste opmerking 'De forse oogst leidt overigens niet direct tot hogere prijzen. In de VS zijn de opbrengsten namelijk juist erg laag.' slaat vanzelf weer als een tang op het varken Begin meer en meer het idee te krijgen dat jullie 'verslaggevers' maar wat schtijven om te schrijven
    arie maas

  • gertjangeessink

    'De forse oogst leidt overigens niet direct tot hogere prijzen. In de VS zijn de opbrengsten namelijk juist erg laag'
    STUUR die verslaggever a.u.b. naar huis, wat een eikel, als je zo'n klein bericht nog niet juist kunt verslaan en/of juist kunt uittypen, heb je dan wel een diploma, of heeft die verslaggever zijn papiertje bij een pakje boter gekregen!

Of registreer je om te kunnen reageren.