Akkerbouw

Nieuws

Fransen schatten tarwe-oogst op rond de 34 miljoen ton

Parijs – De Franse tarwe-oogst kan dit jaar uitkomen op 33,9 miljoen ton of zelfs op 34,5 miljoen ton als de weersomstandigheden niet tegenwerken.

Dat verwacht de bond van tarweproducenten l'Association générale des producteurs de blé.

Het areaal valt weliswaar ruim 5 procent kleiner uit doordat een deel van het gewas door de strenge vorst van het voorjaar is vernield, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door een goede opbrengst per hectare. De associatie schat die opbrengst momenteel op bijna 7,1 ton per hectare. De Franse oogst zou daarmee groter zijn dan die van vorig jaar en ongeveer rond het vijfjaarlijks gemiddelde uitkomen.

De bond verwacht verder dat Frankrijk weer goede perspectieven heeft op de exportmarkten voor tarwe. Dat komt door tegenvallende oogsten in Noord-Afrikaanse landen, die hun tekorten traditiegetrouw door export uit Frankrijk aanvullen, en ook lagere oogstverwachtingen in Oekraïne en Kazachstan. In het vorige seizoen heeft Frankrijk voor een waarde van 7,5 miljard euro aan tarwe uit kunnen voeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.