Akkerbouw

Nieuws 526 x bekeken

Ethanolproductie in VS verliesgevend door wegvallen subsidie

Minneapolis - Het wegvallen van de subsidie op bioethanol heeft een kwart van de producenten in de VS in de rode cijfers geduwd.

De helft van de producenten kon in het eerste kwartaal van dit jaar quitte draaien. De rest maakte winst, maar veel minder dan vorig jaar.

De overheid schafte per 1 januari de subsidie af op de productie van bioethanol. Daardoor is eind vorig jaar nog veel ethanol geproduceerd. De grote voorraad drukte de prijs begin dit jaar. Vorig jaar werd ruim een derde van alle mais in de VS verwerkt tot ethanol. Dat dreef de maisprijzen op. De subsidie bedroeg 45 dollarcent per gallon (9,48 eurocent per liter). Het kostte de overheid jaarlijks 6 miljard dollar (4,8 miljard euro).

Door het schrappen van de subsidie kelderde de winsten van de ethanolproducenten, zei bestuursvoorzitter Mark Marquis van Marquis Energy op een conferentie in de staat Minnesota. "We hadden een geweldig vierde kwartaal vorig jaar, maar in het eerste kwartaal van dit jaar kwam de kater."

Volgens onderzoek van adviesbureau Christianson & Associates onder 65 van de 200 ethanolfabrieken in de VS draaide een kwart van de producenten in het eerste kwartaal met een verlies van gemiddeld 25 dollarcent per gallon (5,3 eurocent per liter), meldt dagblad Star Tribune. De helft draaide quitte en de rest maakte minder winst dan vorig jaar.

De industrie produceerde vorig jaar ruim 53 miljard liter ethanol. Daarvan is 4 miljard liter geëxporteerd. De rest is gemengd met benzine. Naast het verdwijnen van de subsidie heeft de sector ook last van de gedaalde vraag naar brandstof en de kleinere export.

De ethanolsector wil dat de overheid de verplichte bijmenging verhoogt van 10 naar 15 procent, waar nieuwe automotoren al op kunnen draaien. Om de kosten te drukken, zetten de producenten zo efficiënt mogelijk mais om in ethanol. Ook besparen ze op kosten. Daarnaast produceren ze ook maisolie uit hun grondstof. Directeur Jeff Broin van energieproducent Poet verwacht dat de zwakkere bedrijven uit de ethanolsector verdwijnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.