Akkerbouw

Nieuws 623 x bekeken

Eind mei meeste uien naar Rusland

Den Haag - Nederland heeft in de week van 21 tot en met 27 mei 18,76 miljoen kilo uien geëxporteerd. Daarmee kwam het totaal van 2012 tot dan toe uit op 331,96 miljoen kilo. Dit blijkt uit cijfers van Productschap Tuinbouw.

Verreweg de meeste uien gingen in die week naar Rusland (4,35 miljoen kilo). Gevolgd door Groot-Brittannië (2,10 miljoen kilo), Ivoorkust (1,05 miljoen kilo), Polen (0,95 miljoen kilo) en Duitsland (0,86 miljoen kilo).

Senegal voerde eind mei geen uien in. Maar dat is in die periode altijd het geval, omdat het land dan zijn eigen markt beschermt en buitenlandse uien buiten de deur houdt. Over het hele jaar gezien is Senegal wel degelijk een zeer belangrijke afnemer van uien. Tussen 1 januari en 27 mei was het land, na Groot-Brittannië, de grootste importeur van Nederlandse uien (24,86 miljoen kilo).

Nederland heeft begin 2012 ook veel uien naar Brazilië geëxporteerd. Dat land voerde in het eerste kwartaal van dat jaar liefst 140 procent meer uien in dan in dezelfde periode in 2011: 32 miljoen kilo. Daarvan nam Nederland 35 procent voor zijn rekening, Argentinië was goed voor 58 procent van het totaal.

Het uien importcijfer van Brazilië in het eerste kwartaal van 2012 ligt met 32.000 ton ruim 140% hoger dan vorig jaar. Van het geïmporteerde volume komt ca. 58% uit Argentinië en ruim 35% uit Nederland. Historisch gezien wordt het grootste volume uien geïmporteerd in Brazilië in het tweede kwartaal.

Het uien importcijfer van Brazilië in het eerste kwartaal van 2012 ligt met 32.000 ton ruim 140% hoger dan vorig jaar. Van het geïmporteerde volume komt ca. 58% uit Argentinië en ruim 35% uit Nederland. Historisch gezien wordt het grootste volume uien geïmporteerd in Brazilië in het tweede kwartaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.