Akkerbouw

Nieuws

'EU profiteert van gebrek aan Russisch graan'

Doetinchem - Rusland kampt dit jaar met een tegenvallende graanoogst en kan daardoor ook minder graan exporteren. Dit biedt perspectief voor de Europese Unie, de Verenigde Staten en misschien zelfs India. De EU heeft daarbij een streepje voor op de VS, want de belangrijke afzetmarkten Noord-Afrika en het Midden-Oosten liggen het dichts bij Europa.

De tegenvallende graanopbrengsten in Rusland werden deze week bevestigd door het Russische ministerie van landbouw. Dat ministerie schroefde de verwachte oogst fors terug, naar 85 miljoen ton. Eerder was de prognose nog 94 miljoen ton. Die terugval komt niet uit de lucht vallen. Rusland maakt een moeizaam seizoen door. In de winter vroor veel winterareaal uit en vervolgens werden veel voojaarsgranen ingezaaid, die lagere opbrengsten hebben. Vervolgens zorgde droogte in het land voor nog meer problemen.

Ook marktbureaus en het Amerikaanse ministerie van landbouw stelden recentelijk hun Russische graanprognoses al naar beneden toe bij.

Fred Klein van het Productschap Akkerbouw vindt de lagere prognose van het Russische ministerie van landbouw niet verrassend. "De vorige prognose was met al die uitgevroren percelen en de latere droogte ook veel te positief." Zelf denkt hij dat dat de oogst zelfs nog lager uitkomt, op 80 miljoen ton. Ter vergelijking: vorig jaar was dit nog bijna 100 miljoen ton.

Klein stelt dat Rusland ongeveer 77 miljoen ton graan nodig heeft voor de binnenlandse markt. Dat zou betekenen dat Rusland nauwelijks kan exporteren. "Ze hebben nog wel voorraden, maar 9 tot 11 miljoen ton export is toch wel het maximum."

Die 9 tot 11 miljoen ton is de helft van de 20 miljoen ton die Rusland vorig jaar exporteerde. Andere landen kunnen daarvan profiteren, want de vraag uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten blijft. Oekraïne zal dat niet zijn. Daar zijn de weeromstandigheden net zo ongunstig als in Rusland.

In Europa en in de VS staat het graan er beter voor. Die regio's kunnen zeker voldoen aan de extra graanvraag, die ontstaat door de lage opbrengsten in Rusland. Vooral Frankrijk heeft door zijn productie en gunstige ligging een prima uitgangspositie.

Of registreer je om te kunnen reageren.