Akkerbouw

Nieuws

Droogte beïnvloedt maiskwaliteit VS nauwelijks

Washington - Droogte, hagel en zelfs zandstormen hebben de laatste week veel invloed op Amerikaanse gewassen, maar mais geeft vooralsnog geen krimp.

De mais die in goede of excellente staat verkeert, maakt nog steeds 72 procent van het totaal uit. Net zoveel als de week ervoor. Dit meldt het Amerikaanse ministerie van landbouw.
Analisten van de Australische Commomwealth Bank voegen daar aan toe dat een excellente status van het Amerikaanse maisareaal ook nodig is om te voldoen aan de in hun ogen optimistische prognose van het Amerikaanse ministerie van landbouw dat voorziet in een maisopbrengst van omgerekend 1.708 kilo per hectare.
Marktbureau Benson Quinn Commodities ziet een licht negatieve trend in de Amerikaanse maisopbrengst. De mais met een excellente status is deze week met 2 procent naar beneden bijgesteld, naar 75 procent. Die terugval valt onder meer op in de belangrijke staat Iowa.
Droogte blijft intussen wel een invloedrijke factor in de VS. Officiele data van het ministerie geven aan dat 42 procent van het midwesten van het land met bovengemiddelde droogte te kampen heeft. Ter vergelijking: vorig jaar rond deze tijd was dat 1,2 procent. Het heeft recentelijk wel meer geregend in deze regio's, maar de hoge temperaturen in mei zijn niet zomaar weggepoetst.
Mais mag dan weinig te lijden hebben onder de droogte in Amerika, dat geldt zeker niet voor andere gewassen. Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw staat 65 procent van de Amerikaanse sojabonen er goed of uitstekend voor. De prognose was echter 68 tot 69 procent. In de belangrijkste sojabonenstaat Nebraska is de situatie wisselend. In het oosten hebben recente regenbuien de groei gestimuleerd, terwijl in het westen de droogte zijn sporen nadrukkelijk naliet.
Naast droogte was er ook hagelschade.in Nebraska en dat had tot gevolg dat sommige telers moeten herplanten. Schade was er ook aan de wintertarwe. Het aandeel goede of uitstekende wintertarwe daalde afgelopen week van 54 naar 52 procent.
Zandstormen waren er ook, vooral in Texas, en dat drukte de kwaliteit van katoen. Het aandeel goed tot uitstekend van dit gewas ging zelfs met  3 procent omlaag, naar 54 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.