Akkerbouw

Nieuws

Definitieve prijs HZPC stijgt tot boven 31 euro

Joure – Pootaardappelhandelshuis HZPC heeft de definitieve uitbetalingsprijs voor pootgoed vastgesteld op €31,03 per 100 kilo. De uiteindelijke prijs valt daarmee ruim een euro hoger uit dan de prognoseprijs die begin maart bekend werd gemaakt.

Volgens HZPC is er na de bekendmaking van de prognoseprijs iets meer pootgoed verkocht dan begroot. De uiteindelijke prijs blijft net iets onder het niveau van vorig seizoen.

Over de oogst 2010 betaalde HZPC uiteindelijk een prijs van €33,12 per 100 kilo. De gemiddelde prijs is berekend over alle rassen en geldt voor herfstlevering van de potermaat van klasse E vóór afdracht van kwekerslicentie en is exclusief btw.

Over de laatste zes jaren heeft HZPC Holland vijf maal een gemiddelde prijs boven de 30 euro uitbetaald. Alleen in het jaar 2009/10 was de prijs lager dan 30 euro. Ondanks deze prestatie beschouwt HZPC een gemiddelde uitbetalingsprijs boven de 30 euro als een hoge prijs.

In 2010 hadden de meeste telers een bijzonder hoge kilogramopbrengst per hectare. In 2011 was de gemiddelde opbrengst bij de telers lager, zodat de financiële opbrengst per hectare uit oogst 2011 voor de meeste telers beduidend lager uitvalt dan uit oogst 2010, aldus HZPC.

Of registreer je om te kunnen reageren.