Akkerbouw

Nieuws 791 x bekeken

DLV breidt onderzoek naar stevia uit

Colijnsplaat - DLV Plant breidt het onderzoek naar de steviaplant uit naar zandgrond. DLV doet al onderzoek naar stevia op het proefbedrijf De Rusthoeve in Colijnsplaat.

"Dat ligt op lichte kleigrond", zegt Cor van Oers, manager voor Zuidwest-Nederland. "We hebben nu ook proeven aangelegd bij twee telers met een andere grondsoort. Eén proefveld ligt in Nieuw-Namen in Zeeuws-Vlaanderen op lichte zavel. Het andere ligt in Ossendrecht in Noord-Brabant op zandgrond. We willen weten hoe de steviaplant reageert op verschillende grondsoorten."

De proeven bij de telers zijn hetzelfde van opzet als die op De Rusthoeve, zegt Van Oers. "We gebruiken planten van verschillende herkomst, zoals stekplanten uit Brazilië, Duitsland en Israël en steviazaad uit China. je kunt nu al zien dat planten van verschillende herkomst zich anders ontwikkelen."

Stevia is een plantaardige zoetstof die veel zoeter is dan suiker maar geen calorieën bevat. Stevia kreeg vorig jaar een toelating voor gebruik in voedingsmiddelen in de EU. Dat is voor DLV reden om het onderzoek te starten. In het project kijkt DLV onder andere hoe de steviaplanten zich ontwikkelen tijdens het groeiseizoen en DLV bepaalt de opbrengst en het gehalte aan zoetstof.

Of registreer je om te kunnen reageren.