Akkerbouw

Nieuws 262 x bekeken

Curator MF Global vindt directie laakbaar

Chicago - De curator van het failliete MF Global raadt gedupeerden aan juridische stappen te ondernemen tegen de voormalige top van het clearinghouse. Curator James Giddens vindt dat de directie laakbaar heeft gehandeld, wat heeft geleid tot de ondergang van het grootste clearinghouse in de internationale handel in agrarische grondstoffen.

MF Global ging 31 oktober vorig jaar failliet. Een clearinghouse beheert de borgstellingen die handelaren op de termijnmartk moeten betalen om wanbetalingen te voorkomen. MF Global wikkelde een enorm aantal contracten af op de termijnmarkt in Chicago, dat vooral toonaangevend is voor de wereldwijde graanhandel.

Curator Giddens constateert dat de directie MF Global wilde omvormen van een clearinghouse tot een internationale zakenbank. Maar de bedrijfsorganisatie werd daar niet op ingericht. "De directie was niet in staat het bedrijf in te richten naar de eisen die de internationale financiële wereld stelt. Er was onvoldoende controle en toezicht."

De directie investeerde onder andere in schuldpapieren van Europese landen.Toen deze fors in waarde daalden werden de borgstellingen van de klanten gebruikt om de financiële gaten te dichten. Dat leidde uiteindelijk tot het faillissement van MF Global.

Giddens schat dat de graantelers en verwerkers die hun borg haden gestald bij MF Global zo'n 1,6 miljard dollar (1,3 miljard euro) zijn kwijt geraakt. De curator heeft geen bevoegdheid om de top te vervolgen. Maar Giddens zegt iedereen te helpen die juridische stappen wil ondernemen tegen de top van MF Global. Giddens hoopt dat de gedupeerden zo alsnog een deel van die 1,6 miljard dollar  terug krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.