Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Copa Cogeca: suikerquotum minstens tot 2020

Brussel - De Europese boerenbelangenbehartiger Copa-Cogeca wil dat het Europese suikerquotum tenminste tot 20120 blijft bestaan.

Dat staat haaks op het voornemen van de Europese Commisie om het quotum al in 2015 af te schaffen. Volgens Copa-Cogecapresident Gerd Sonnleiter heeft de hervorming van de suikermarkt in 2006 al tot een te grote herstructurering van de sector geleid. "Het suikerquotum moet blijven, omdat de industrie een stabiele marktorganisatie nodig heeft om zijn concurrentiepositie in de komende jaren te verbeteren." Sonnleiter deed zijn uitspraken tijdens een congres van de Europese bietentelersorganisatie CIBE.

De voorman vindt dat telers al genoeg te lijden hebben door de herstructurering in 2006. Volgens hem hebben in de Europese Unie inmiddels 140.000 bietentelers het bijltje erbij neergegooid en zijn 10.000 banen in de teelt verloren gegaan. "De telers die wel door zijn gegaan, kampen nu bovendien met een grote daling in de minimale bietenprijs en referentieprijs voor witte suiker. Bovendien is de EU van netto-exporteur -importeur geworden, doordat kleinere nationale quota nog maar 85 procent van de Europese suikervraag uitmaken", aldus Sonnleiter.

Laatste reacties

  • AVI

    mooi houd die quotum er maar op.

  • Peerke1

    Dit zouden de melk boeren ook moeten eisen. Waarom suiker voor een gegarandeerde goede prijs en melk straks met verlies te produceren. De politiek bepaald op deze manier dat de akkerbouwers kunnen blijven en dat er nog een hoop koeien boeren moeten verdwijnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.