Akkerbouw

Nieuws 1557 x bekeken laatste update:2 jul 2012

Coceral: minder graan in oosten Europa

Brussel - Coceral, de Europese organisatie van graanhandelaren, verwacht in graanopbrengsten een duidelijke scheiding tussen het westen en oosten van Europa. Coceral heeft de opbrenstprognoses voor zachte tarwe en koolzaad in Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië naar boven bijgesteld. In Frankrijk waar de meeste zachte tarwe geoogst wordt, werd de prognose met 1,1 miljoen ton opgewaardeerd tot 35,2 miljoen ton. En dat is bovendien aanzienlijk meer dan de oogst van 2011. Ook de opbrengst van zachte tarwe in Duitsland zal volgens de organisatie van graanhandelaren hoger zijn.

Maar in het oosten van Europa is die situatie anders. Coceral verwacht dat de opbrengsten in Bulgarije, Polen en Roemenië tegenvallen. De vorst in de winter en de droogte die er later volgde hebben meer schade aan de gewassen toegebracht dan in eerste instantie werd aangenomen. In Polen vallen de grootste klappen, verwacht Coceral. Het schroefde de Poolse tarweoogstprognose zelfs met bijna 20 procent naar beneden, naar 7,6 miljoen ton. De prognose voor Hongarije ging met 0,5 miljoen ton omlaag: 4,2 miljoen ton tarwe.

Of registreer je om te kunnen reageren.