Akkerbouw

Nieuws 5 reacties

Canada: tarwe verliest de strijd van koolzaad

Ottawa - Canada, de op één na grootste tarwe-exporteur ter wereld, heeft een 'facelift' nodig in graanvariaties.

Anders verliest graan nog meer terrein aan koolzaad in het land, meldt Agrimoney.

Canadese boeren zaaien dit jaar voor het eerst meer koolzaad dan tarwe in en blijven zoeken naar alternatieven zoals oliezaad. Tenminste, als ze geen verbetere graantypes kunnen inzaaien, aldus Brent Watchorn van handelsbedrijf Richardson International.

De impopulariteit van graan heeft te maken met lage opbrengsten voor tarwe. Zo brengt koolzaad omgerekend gemiddeld €35,64 tot €48,60 per hectare op. Ter vergelijking: tarwe is is goed voor €9,72 tot €29,16 per hectare. Zelfs sojabonen zijn in Canada aan een opmars bezig. Geruggesteund door opbrengsten van €64,80 tot €92,80 per hectare.

De verder toenemende interesse in koolzaad heeft ook een andere oorzaak. Onderzoek heeft de opbrengsten van Canadese koolzaadvelden een flinke stimulans gegeven. Zo worden nu 14,38 bushels van een hectare afgehaald. Dat was tien jaar geleden 10,13 bushels per hectare.

Onderzoek naar verbeteringen in tarwe was minder in trek. Watchorn wijt dit aan de ingewikkelde genetische structuur van het gewas en de weigering van de EU om genetisch gemodificeerde technologie toe te passen.

Laatste reacties

 • Can

  De opbrengst in koolzaad gaat tot 60 tot 70 bushel per acre
  Prijs per bushel was meer dan can $ 14

 • Jan Zonderland

  Jose, ik wil niet de wijsneus uithangen maar de gemiddelde opbrengst van koolzaad over geheel Canada was in 2011 33.8 bu/acre. Bron: http://www.canolacouncil.org/acreageyields.aspx
  Momenteel is de cash prijs $ 14.46 per bushel. Er gaan 43 bushels in een ton.
  Verder begrijp ik ook de cijfers van de auteur niet over zijn financiele opbrengsten per ha.

 • Kobonde

  Volgens mij heeft de auteur de prijs en de op brengst omgewisseld en moet er staan 40 tot48 bushels/acre en 14.38 euro per bushel. voor koolzaad en 9.25 voor tarwe hier zegt men normaal det de prijs van koolzaad 1.5 keer die van tarwe moet zijn voor het uit kan. Die 29.16 kan nog de prijs of de opbrengs tzijn tenzij het 92,16 bu/acre is omdat tarwe tweemaal de opbrengst van koolzaad heeft.

 • Jan Zonderland

  Hoe je het ook wendt of keert, er klopt niks van de getallen die de auteur noemt en dat vind ik een kwalijke zaak. Hij zal zijn bronnen beter moeten controlleren of anders niks schrijven. Artikelen met onjuiste informatie vind ik niet kunnen, zeker niet voor een gerenomeerd vakblad

 • agratax2

  Jan zou het kunnen zijn dat de informant Agrimoney belang heeft bij deze vertekende voorlichting? Zou er bv. geldt moeten komen voor tarwe veredeling projecten of moet de Canolo productie afgeremd moeten worden?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.