Akkerbouw

Nieuws 878 x bekeken

Canada: minder koolzaad en tarwe in voorraad

Ottawa - Canada heeft minder koolzaad en tarwe in voorraad dan in 2011.

Het tegenovergestelde geldt juist voor mais en sojabonen. Daar liggen zelfs recordhoeveelheden in opslag.

Dit blijkt uit Canadese statistieken over de belangrijkste gewassen (bron: Statscan). De statistieken komen voort uit een onderzoek onder 13.400 boerenbedrijven, die allemaal hun voorraden moesten aangeven in de periode van 23 tot en met 30 maart van dit jaar. Het ging daarbij onder meer om granen en oliezaden.

De Canadese koolzaadvoorraad kwam eind maart uit op 4,3 miljoen ton, terwijl dit in dezelfde periode in 2011 nog 6,2 miljoen ton was. Die daling is opvallend, omdat de koolzaadoogst in 2011 een recordoogst was.

Ook dit jaar koerst Canada met koolzaad weer af op een record. Canadese telers hebben in totaal 21,3 miljoen hectare koolzaad ingezaaid, blijkt uit juni-cijfers van Statscan. In maart werd nog uitgegaan van 20,4 miljoen hectare.

Het areaal sojabonen koerst niet alleen af op een recordvoorraad, maar ook op een areaalrecord. In totaal is 4,32 miljoen hectare ingezaaid. Dit is 0,35 miljoen hectare meer dan verwacht. De opmars van koolzaad en sojabonen gaat echter wel ten koste van gewassen zoals tarwe en gerst.

Of registreer je om te kunnen reageren.