Akkerbouw

Nieuws

Brussel schrapt invoerheffing tarwe

Brussel - De Europese Commissie schorst de invoerrechten op 1,2 miljoen ton tarwe. Op 1 juli komt 594.597 ton tarwe beschikbaar dat zonder invoerheffing mag worden ingevoerd. Op 1 oktober komt daar een zelfde hoeveelheid bij.

De tarwe valt ondere de TRQ-regeling waar voor een bepaalde hoeveelheid tarwe gewoonlijk een importheffing geldt van 12 euro per ton. Voor tarwe buiten de TRQ-regelingen betalen de importeurs een invoerbelasting van 95 euro per ton.

De graanhandel wilde het liefst de twee inschrijvingen samenvoegen, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. "Dan hoeven ze maar één keer in te schrijven. Maar om de import te spreiden verdeelt de Commissie de import over twee inschrijvingen."

De woordvoerder denkt dat de heffingsvrije invoer de tarweprijs nauwelijks zal beïnvloeden. "Daar is de hoeveelheid te klein voor. De oogst heeft veel meer invloed. Kijk maar naar de laatste prognose van Stratégie Grains. Het marktbureau heeft de oogstprognose met 2,4 miljoen ton verhoogd naar 281,4 miljoen ton. Alhoewel deze verhoging fors is gezien het feit dat het Deutscher Raiffeisenverband de Duitse tarweoogstprognose met 700.000 ton verlaagt naar 21,3 miljoen ton."

De woordvoerder noemt de maatregel van de Commissie een politieke beslissing. "De voer- en vleessector willen graag dat Brussel wat doet. Maar het is geen echte marktmaatregel. Het heeft nauwelijks effect op de tarweprijs. Die 1,2 miljoen ton tarwe was ook zonder schorsing van de importheffing de EU wel binnen gekomen. Oekraïne heeft nog veel tarwe op voorraad liggen."

Of registreer je om te kunnen reageren.