Akkerbouw

Nieuws

Breeders Trust wint strijd van overheid

Brussel - Breeders Trust heeft een langdurige strijd over hoevepootgoed (pootgoed waarover kwekersrecht betaald moet worden) met de Belgische overheid gewonnen.

Deze week werd de organisatie van negen pootaardappelkweekbedrijven in onder meer Nederland, Duitsland en Frankrijk in een bodemprocedure door de Brusselse handelsrechtbank in het gelijk gesteld.

Volgens de rechtbank heeft het Belgische Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) onterecht geweigerd om informatie over het gebruik van hoevepootgoed aan Breeders Trust te geven. Dat bedrijf verzorgt in België de collectie van hoevepootgoedvergoedingen.

Breeders Trust liet al in 2011 via een kort geding bij het FAVV beslag leggen op de gegevens van drie kwekersrechterlijk beschermde aardappelrassen van Belgische hoevepootgoedtelers. De FAVV wilde dit echter niet, omdat dit de privacy van de telers zou schenden en het bovendien de eigen organisatie op kosten zou jagen. De rechtbank kon zich hierin niet vinden, omdat die argumentatie in strijd is met de de Europese kwekersrechterlijke regelgeving.

Geert Staring, algemeen directeur van Breeders Trust, is opgelucht. "Hier hebben we lang voor gevochten. Zo vanzelfsprekend is het niet dat een particulier bedrijf een juridische strijd wint van een overheid. Maar de Belgische overheid kón zich ook niet verstoppen achter het privacy-argument. Dat was te zwak. Breeders Trust vraagt niet om een patiëntendossier, maar om gewone bedrijfsgegevens. Gelukkig heeft de Belgische rechtbank dat ingezien."

Staring hoopt ook dat deze uitspraak meer jurisprudentie oplevert voor andere bedrijven, die strijden tegen overheden.

 

Of registreer je om te kunnen reageren.