Akkerbouw

Nieuws 724 x bekeken

Belgische frietkwaliteit Bintje onvoldoende

Kruishoutem - De frietkwaliteit van het ras Bintje bedraagt in België gemiddeld 4,4 op een schaal van 0 (zeer goed) tot 6 (zeer slecht).

Dat betekent dat de kwaliteit weer sterk achteruit is gegaan. Dit meldt het Belgische onderzoeksinstituut PCA. Begin juni zijn hiervoor in zeven Vlaamse en en elf Waalse praktijkloodsen monsters genomen.

Volgens PCA is de situatie in één loods nog aandvaardbaar met een score tussen 3 en 3,5. De andere loodsen zitten allemaal boven de 4, met uitschieters tot 5,5. PCA noteert 17 bruine frieten op een totaal van 20. Alleen in de loods met de beste bakkleur zitten geen bruine frieten.

In vergelijking met voorgaande jaren is de frietkwaliteit zeer slecht, stelt PCA. In een normaal jaar eindigt het bewaarseizoen namelijk met een aanvaardbare kwaliteit met scores tussen de 3 en 3,5.

Een belangrijke oorzaak van de slechte kwaliteit is het warme najaar van 2011 (oogst en begin van de bewaring). De aardappelen hebben veel 'verademd' tijdens de eerste maanden van de bewaring. Daardoor zijn ze fysiologisch ouder dan in andere jaren. Los van zichtbare ouderdomstekenen, zoals slap worden en kiemen, leidt deze ouderdom ook tot vorming van ouderdomssuikers. Die hebben een bruine bakkleur tot gevolg. En dat proces is onomkeerbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.