Akkerbouw

Nieuws 1032 x bekeken 1 reactie

Areaal pootgoed groeit naar grootste sinds 2005

Emmeloord - De akkerbouwers telen dit jaar 37.607 hectare pootaardappelen. Dat is het grootste areaal sinds 2005.

Spunta blijft met 5.186 hectare verreweg het grootste pootgoedras. Het areaal groeit dit jaar 4,4 procent. Het ras Fontane groeit 20 procent en is met 2.260 hectare het één na grootste ras geworden. Het areaal Bintje krimpt bijna 10 procent naar 1.751 hectare en is het derde ras geworden.

Opvallend is dat het ras Desirée na een jarenlange krimp dit jaar 16,8 procent groeit naar 1.326 hectare. Directeur Jan van Hoogen van handelshuis Agrico zegt dat de prijs van Desirée vorig jaar hoger was dan in voorgaande jaren. "Maar deze groei is te fors. Het is typisch achter de markt aan telen."

Van Hoogen schrijft de groei van het pootgoedareaal toe aan de hogere prijzen die de laatste jaren zijn betaald aan de telers. "En de prijzen van consumtpieaardappelen waren vorig jaar laag. Dan zie je dat telers van consumptie-aardappelen stoppen met hun teelt en het land verhuren aan pootgoedtelers."

Directeur Peter Ton van handelshuis Stet Holland stelt dat het areaal vrije rassen iets is gekrompen. "Er worden meer monopolierassen geteeld. Daarbij zie je dat de groei in monopolierassen vooral zit bij de kleinere handelshuizen."

Eén reactie

  • Mels

    als dat maar goed gaat.....

Of registreer je om te kunnen reageren.