Akkerbouw

Nieuws 819 x bekeken

Areaal asperges 18 procent groter

Den Haag - Het areaal asperges in Nederland is sinds 2008 met 450 hectare flink gegroeid tot ruim 2.900 hectare in 2011. Dit is een toename van 18 procent. Van die toename kwam 84 procent voor rekening van de provincie Limburg. Dat berekende het CBS.

In de regio Noord-Limburg steeg het areaal met 374 hectare sinds 2008, een stijging van 28 procent. De uitbreiding in Noord-Brabant was 116 hectare, een toename van 13 procent. De positie van Noord-Limburg als centrum van de aspergeteelt in Nederland is hiermee verder verstevigd.
De aspergeteelt in Flevoland is het sterkst afgenomen, blijkt uit de cijfers van het CBS. In 2008 teelden acht bedrijven asperges met een totaal areaal van 1.234 are. In 2011 teelden nog vier bedrijven asperges en was het totale areaal gedaald naar 258 are.
De bedrijfsmatige teelt van asperges begon in de negentiende eeuw op de zandgronden achter de duinen van Noord- en Zuid-Holland en op de zandgronden rond Bergen op Zoom, de Brabantse Wal. Van deze oorspronkelijke teeltgebieden is alleen de Brabantse Wal nog over. In de jaren 50 van de vorige eeuw kwam de aspergeteelt op in Noord-Limburg, met Grubbenvorst als centrum. Noord-Limburg was zeer geschikt voor de aspergeteelt door de goede zandgronden, de nabijheid van het Ruhrgebied als grote afzetmarkt en de beschikbaarheid van goedkope arbeidskrachten vanwege de grote gezinnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.