Akkerbouw

Nieuws 2877 x bekeken 2 reacties

Agrarische grondstoffen voer voor speculanten

Utrecht - Speculanten zullen op grote schaal gaan handelen in agrarische grondstoffen zoals soja en tarwe als de prijzen daarvan gaan stijgen door slechte weersvoorspellingen van Amerika tot Australië. Dat verwacht de Rabobank.

"Uit de hand lopende zorgen door het weer over de oogst in de VS kan leiden tot een nieuwe ronde aan speculatieve investeringen in de landbouwmarkt, met name bij granen en oliezaden", meldt de bank. Ook Rusland kampt met droogte en daardoor lagere opbrengstprognoses voor granen. In Brazilië valt de rietsuikeroogst juist tegen door overvloedige regen. Dat zal de suikerprijzen wereldwijd opjagen.

Erik Boekel

Laatste reacties

  • Sylke

    Speculeren is misdadig zolang er hongersnood is in de wereld
    Betaal de boer een redelijke prijs en laat de regeringen zorgen dat het graan op de plekken terechtkomt waar het nodig is zonder dat er graaiers (speculanten) weer tussen zitten, en zich verrijken ten koste van stervende mensen in bijv. Afrika

  • joannes

    Regeringen zijn burocratieën die in de historie bewezen hebben dat vwb distributie van voedsel maar ook andere zaken een slechte reputatie hebben. Corruptie, en vriendjes politiek zijn schering en inslag. Speculatie zonder monopolies of dominante posities zijn vaak de efficientste manier om liquiditeit te creeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.